Uluslar arası bir sertifikayla Kalitenizi belgelemek…Bu kadar kolay değil aslında. ISO yani Uluslar arası Standartlama Organizayonu gibi bir anlama geliyor(tam açılımı bu olmasa da), bir açıdan son dönemde sıkla popülerliği artan bir kavrama odaklanır aslında: sürdürülebilirlik.
Bu kavram farklı kaynaklarda farklı şekillerde yer alır. İşletmenin sürdürülebilirliği, bahsedeceğimizkavramdır ama sürdürülebilirlik genel olarak ekonomik, ekolojik ve sosyal sac ayaklarının birlikte sürdürülebilir olması anlamına gelir ve çoğu kaynakta çevrecilik ya da çevreyle uyum vurgulanır.
Biz gelelim ISO 9001 belgesine. Bu belgedeki standartlamayla işletmenizin sürdürülebilirliği, belli standartları yakalamasıyla ölçülüyor. Burada Kalite Yönetim kavramı ön plana çıkmakta.
ISO 9001 bir belgedir ve önceden belirlenmiş standartlarına uyulduğu takdirde verilir. Bu sertifika biraz da prestij amacı için kullanılır. Yani ben de ISO 9001 var, ben kalitesi belgelenmiş bir kuruluşum demek için.
Belgelendirme özel kuruluşlar tarafından yapılır. Bu özel kuruluşlar söz konusu yetkiyi Türkiye’de TÜRKAK’tan almaktadırlar.
ISO 9001 belgesi ya da ISO 9000 temelli, güncel bir belgeyi edinmek için söz konusu bağımsız kuruluşlarla anlaşarak onların denetiminden geçmeniz gerekmektedir.
Bu denetçiler check listlerine göre uygunluğu saptayacak ve buna göre işletmenize ya da kuruluşunuza söz konusu belge verilecektir. Ancak dönemsel olarak standartlar tekrar kontrol edilip devamlılık takip edilmekte.
Kabaca bunlar yeterli, önemli olan şunu bilmek. İşletmenin imajı ya da iyi reklamı dışında gerçekten belli bir disiplinin sağlanması ve müşteri memnuniyeti ile çıktılar alınabilmesine olumlu katkıları olan ISO 9000 sistemine başlı olarak 9001 önemli bir belge.