Bilindiği gibi ülkemizde otoyollar ve köprüler (Boğaziçi ve Fatih Köprüsü) bedava kullanıma uygun değildir. Yani kamunun yaptırmış olduğu bu hizmet ürünleri maliyetlerini karşılayana kadar halka para karşılığı arz ediliyor ve devlet bu durağan hizmetlerden kar sağlıyordu. Mesela ilk zamanlarda otoyol ve köprülerin girişlerinde ve çıkışlarında bankolar olur, bu otoyol ve köprüleri kullanmak isteyen kişiler girişte biletini alıp çıkışta parasını öderdi. Daha sonra KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) getirildi. Buna göre elinizde bulunan karta aynın kontör yükler gibi para yüklüyor ve bu hizmetlerden bu şekilde faydalanıyordunuz. Ancak bu sistemin zaten keşmekeş olan trafiği daha da kötü bir duruma getirdiği görülerek ve başka nedenlere de dayanarak HGS (Hızlı Geçiş Sistemi)’ye geçildi.
HGS arabanın ön camına yapıştırılan, içinde size ve aracınıza dair bilgileri içeren bir mikroçip bulunan karttan ibaret bir sistemdir. Aynı KGS sisteminde olduğu gibi HGS’de de karta belli bir miktar para yüklenmektedir. Otoyol ve köprülerin girişlerinde bulunan yüksek teknolojili kameralar bu kartları okuyarak, karttaki para miktarından otoyol ve köprü geçiş ücretini düşmektedir. Bu yönden eskisine göre daha rahat ve trafiği aksatmadan yolculuklarımıza devam edebileceğiz.
Peki, HGS kartı nasıl alınır? Burada belirtmekte fayda var ki iki tür HGS var. Biri kart diğeri pul şeklinde.
- Eğer KGS kartınız varsa PTT şubelerinde ve karayollarının giriş ve çıkışında bulunan PTT noktalarında 5TL karşılığında HGS kartı ile değiştirebileceksiniz.
- İkinci yol eğer KGS kartınız yoksa yine PTT şubelerinden pul şeklinde HGS’yi 5 TL’ye, kart şeklindeki HGS’yi 15 TL ye temin edebilirsiniz.
- Ayrıca hesabınız olan bankalardan HGS kartını ücretsiz alabilirsiniz. Bu bankaların müşterilerine tanıdığı bir ayrıcalık. Burada dolum işlemi ile de uğraşmanıza gerek yok. İçindeki limit bittikçe kredi kartınızla veya vadesiz hesabınızdaki para ile doldurabilirsiniz.
HGS kartı almak için gereken belgeler;
– Kimlik kartı,
– Araç ruhsatı,
HGS kartı aracın ön camına yapıştırılmaktadır. Şunu da belirtmeden geçmeyelim; HGS’niz olmadan kullandığınız bir otoyol ve köprü size geçiş ücretinin on katı kadar bir ceza olarak geri dönebilir.