“Almanyada oturma izni nasıl alınır ?” sorusunun cevabı biraz karmaşık görünebilir ama zannettiğinizden daha basit. Öncelikle diğer tüm üye ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da Avrupa birliği ülkeleri vatandaşlarının üye olmayan ülke vatandaşlarına karşı kayırıldığını unutmayın. Mesela Avrupa birliği üyesi bir ülke vatandaşı iseniz sizlere oturma veya çalışma izni verilmesi çok basit şartlara tabi ve zahmetsiz işlemleri var. Ancak, üye olmayan ülkelerden gelenlerde ince eleyip sık dokuyarak araştırma yapıyor ve çeşitli zorluklar çıkarabiliyorlar.
Almanya için Ne Tür İzinler Var?
Süreli Oturma İzni ve Süresiz Yerleşme izni olarak iki tür izin türü var. Ancak Alman konsolosluklarından aldığınız vizelerin de süresi içerisinde birer oturma izni olduğunu unutmayın.
Almanya’da Oturma İzni
Süreli olarak verilir. Bu iznin sonunda izin yenilenmeyebilir veya yerleşme iznine de dönüştürülebilir. Genellikle iznin ne için alındığına bağlı olarak bazı şartlar gerektirebilir. Çalışma izni, aile ile birleşme izni veya öğrenim izni gibi alt çeşitleri olmakla beraber bu durumların kanıtlanması gereklidir. Oturma izni süresinin bitiminden önce yenilenmesi için başvurulmazsa bu hak yenilenmeyebilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
Oturma izni çalışmayı da içeriyorsa çalışabilirsiniz. Bunun için yabancılar dairesi, çalışma dairesinden sizin için çalışma izni onayı ister. Onay gelirse çalışabilirsiniz. Ancak çalıştırılacağınız yerlerde de önceliğin Alman ve Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarına verileceğini unutmayın.
Almanya’da Yerleşme İzni
Süresiz olarak Almanya’da ikamet etmenize olanak sağlayan izindir. Çalışma iznini de içerir. Bazı meslek istisnaları hariç istediğiniz her işi yapabilirsiniz. Yerleşme izni alabilmek için;
– En az Beş yıllık oturma iznine sahip olmak,
– Beş yıldır sosyal güvenceli bir işte çalışmak
– Zaruri Masraflarının karşılanabilmesinin garantisi olması,
– Aile bireyleri için uygun büyüklükte meskene sahip olmak,
– Yeterli derecede almanca bilmek,
– Oryantasyon kursları olarak bilinen sosyal adaptasyon kurslarını bitirmek şartları aranır.
Eşlerden sadece birinin çalıştığı durumlarda çalışmayan eş de aynı haklardan faydalanır. Çocuklar yerleşme izninin istisnasıdır. Eğer 16 yaşına geldiğinde en az 5 yıldan beri Almanyada yaşıyorsa yerleşme izni almaya hak kazanır.
Eğer Almanyada oturma izni nasıl alınır sorunuza biraz olsun cevap verebilmişsek, ne mutlu bize. Daha detaylı ve güncel bilgiler için Alman Konsolosluğu ile irtibata geçmenizi öneririz. Merak ettiğiniz, nasıl alınır dediğiniz her şey için sitemizi ziyaret etmekten lütfen çekinmeyin.