Her bebek anne karnında göbek kordonu aracılığı ile anneden beslenir. Bu beslenmeyi sağlayan yapıya bebeğin eşi tıp dilinde ise plasenta denir. Bu yapı bebek ile anne arasında bütün besin ve oksijen alış verişini sağlar. Doğum sonra ise bebek ile rahim dışına atılır. Anne ve bebek için doğumdan sonra bir önemi olmaz ve çöpe atılır. Kordon kanı ise doğumdan sonra bu yapının içinde kalan kandır. Bu kan kök hücre açısından son derece zengindir. Direkt olarak bebek veya anneden alınmadığı için acı hissettirmez.
Anne adayının doğum yaptıracak hastane ile kordon kanının alınması için görüşmesini önceden yapmalı ve gerekli ekipmanın oluşturulması için malzemeler hazırlanmalıdır. Bu sürenin beklenen doğum tarihinden en fazla iki hafta öncesi olması gerekmektedir. Bu gerekli belgeler ve ekipmanlar doğum anında hazır bulundurulursa kordon kanını aldırabilirsiniz. Doğumun normal ya da sezaryen olması kordon kanına etki etmez. Her durumda alınabilir. Bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonunun bebeğe yakın tarafına 2 adet “klemp” (mandal) takılır ve göbek kordonu 2 klemp arasından kesilir.Bebek yeni doğan doktoruna verilir. Geride kalan plasenta içindeki kan kordon kanını koymak için verilen özel torbaya koyulur. Anneye ve bebeğe zarar vermeyen ortalama 2 -3 dk içerisinde biten bir işlemdir. Bu torbanın içerisine yer çekimi etkisi ile kordon kanı alınmış olur. Ne kadar fazla kan alınır ise o kadar çok kök hücre toplanmış olur. Kordon kanı gerekli yere ulaştırılıncaya kadar oda sıcaklığında tutulur.Toplanan kan en geç 24-36 saat içinde kordon kanının saklanacağı merkeze ulaştırılmak zorundadır. Asla derin dondurucuya konmaz ve özel odalarda bekletilir.
Kordon kanı bu şekilde alınmakta ve çocuğun veya yakın akrabaların ilerde kanser hastası olması durumunda kanser tedavisinde gerekli uyuşma sağlandığı taktirde kullanılır. Bir başka prosedürde de ilerde oluşabilecek hastalıklara önlem amaçlı bazı anne babalar bu kordon kanlarını yaşam bankasında bebeğin geleceği için saklanmasını uygun görmektedir. Günümüzde de kordon kanı nasıl alınır araştırılmakta ve insanlar ileride ortaya çıkabilecek sağlık sorunları sebebiyle bebekleri için bu yöntemi uygulamak istiyorlar.
Çocuklarından kordon kanı alıp saklamayı düşünen ailelerin, mutlaka konuyu doktorlarıyla görüşmelerini ve detaylı bilgiyi doktorlarından almalarını tavsiye ederiz.